Învață să faci cele mai bune ”Croissants au Nutella” din lume!

Aceste Croissante fac “Crantzzzz”. Pe bune!

După ce le vei scoate de la cuptor îți vei da seama că a meritat fiecare secundă în care ai stat în bucătărie, fiecare minut în care ai frământat aluatul, fiecare moment în care te-ai abținut să nu devorezi acel borcan de Nutella până când nu ai pus umplutura….și nu vei regreta, promit!

Pentru câteva ore hai să facem o călătorie la Paris….străduțe cochete și miros îmbietor venit de la ”Boulangeries”…trebuie însă să fiu sinceră, călătoria poate fi puțin lungă, așa că mai bine ai alege o zi de weekend pentru a ”porni la drum”. În traducere, vei vedea că rețeta e ”simplă” dar poate necesita puțin mai mult din timpul tău. O vom parcurge împreună însă, așa că nu va fi prea greu. Ai să vezi. 🙂

Pregătit?? Dă PLAY la Willy William feat Cris Cab – Paris

Pentru aceste Croissante cu Nutella vei avea nevoie de:

  • 450 gr de făină
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 8 gr. de drojdie uscată
  • 150 ml lapte
  • 150 ml apă
  • 50 ml ulei
  • 130 gr unt
  • 1/2 borcan de Nutella
  • 1 ou

Poate părea înfricoșător dacă nu ai mai pregătit aluaturi până acum, dar fi atent la pașii de mai jos și respectă fiecare îndrumare. Vei vedea că până la urmă va fi distractiv!

Este destul de important să cântărești ingredientele dacă ai un cântar de bucătărie.

1. Pregătește într-un bol făina + sarea + zahărul

2. Încălzește separat lapele + apa. Să nu fie fierbinte amestecul, doar călduț.

3. Într-un bol mai mic cântărește drojdia și adaugă o linguriță din amestecul de făină din bolul principal. Apoi toarnă niște lapte călduț, amestecă-le puțin cu mâna și lasă așa cam pentru 5-10 minute.

Vezi? După cele 10 minute drojdia deja a dospit puțin.

4. Asigură-te că amestecul cu lapte este cald încă. Apoi încet cu o mână toarnă jumătate din lapte în bolul cu făină, în timp ce cu cealaltă începe să frămânți ușor. Adaugă apoi compoziția cu drojdie continuând să frămânți iar la final toarnă restul de lapte.

5. După ce observi că aceste ingrediente s-au omogenizat bine și deja ai un aluat bine format, adaugă cei 50 ml de ulei și continuă să frămânți până când compoziția este uniformă. Vei observa că aluatul nici măcar nu se va mai lipi de degete. Yeeeeee

Așa arăta aluatul meu înainte de a-l lăsa la dospit.

Acum unge bolul în care ai frământat, cu o picătură de ulei și lasă aluatul la dospit pentru 30 min. Acoperă-l bine. În cazul meu am folosit un prosop de bucătărie și o față de masă. 😀

Aluatul meu după ce a dospit cele 30 de minute. După cum vezi s-a mai umflat și arată mai pufos.

6. Odată trecute cele 30 de minute începe să întinzi aluatul pe rând din 4 părți diferite și să aduci aceste capete spre mijloc. Ca în pozele ce urmează.
Este ca și cum ai împături o brânzoaică să zicem 🙂

Mai lasă la dospit încă o oră bună.

7. După ce a dospit, formează 5 mingiuțe pe care le vei lăsa iar la dospit pentru încă 10 minute.

Apoi începe să întinzi fiecare mingiuță până când e relativ subțire…la fel ca mai jos.

8. Scoate untul de la frigider și împarte-l în 4 părți egale. Rade prima parte de unt peste primul cerc de aluat. ATENȚIE! folosește dinții mari ai răzătorii, altfel riști ca untul să rămână lipit de răzătoare și va fi muuult mai greu să îl distribui cât de cât uniform. (Eu exact asta am făcut prima dată și m-am chinuit puțin!)
Apoi suprapune al doilea cerc peste primul și iar, rade a doua parte de unt deasupra. Procedează la fel până când acoperi cu ultima parte de aluat.

9. Întinde apoi această cocă până când va avea cam vreo 50 cm aproximativ. Da, va fi maaare. Dar ca să fie mai ușor în cazul meu, dupa ce am întins-o eu am tăiat-o în două și fiecare parte am mai împăturit-o o dată la fel ca mai jos.

Ai grijă să ai mereu suficientă făină sub cercul de aluat principal, așa vei evita ca acesta să se lipească de suprafața de lucru iar tu să ai o problemă în plus încercând meticulos să îl dezlipești. 🙂

Vezi? am spus eu că e distractiv. Și încă nici nu am ajuns la partea cu Nutella, hehe.

Întinde fiecare din cele două părți de aluat dar NU frământa mai mult de atât! Cel mai mult, poți împături colțurile spre mijloc pentru ca la final să iasă cât mai rotund. Întinde până când e relativ subțire.

10. Taie-l ca o pizza, în funcție de cât de mari vrei să îți iasă croissantele. Ale mele au ieșit iregulare, unele mai mari altele mai mici. Rustice 🙂
Folosește două lingurițe mici pentru a pune umplutura de Nutella pe partea lată a fiecărui triungi, apoi rulează. La fel ca mai jos.
Procedează la fel și cu cealaltă jumătate de aluat apoi mai lasă croissantele așa, să se odihnească, pentru 20 minute. Easy peasy

Între timp dă drumul cuptorului și setează la o temperatură de 180ºC. Pregătește tava în care le vei coace cu hârtie de copt. Bate oul cu o furculiță.
Pune apoi câteva Croissante în tavă cu o distanță cam de 5 cm între ele. Unge-le cu ou iar apoi bagă-le la cuptor cam pentru 20 de minute.

Și gata!!!

Vei avea niște Croissante parfumate și crocante numai bune de savurat cu o ceașcă de cafea caldă, și gândul la frumosul oraș Paris cu tot farmecul lui, cu aleile romantice și mirosul îmbietor de primăvară…..
Le vei adora, promit!


Abia aștept să îmi arăți cum ai savurat tu aceste croissante proaspăt scoase din cuptor! Iar daca ți-a plăcut această rețetă, dă share mai departe, probabil vreun prieten pasionat de bunătăți îți va multumi!

Și…..Bon Appetit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: