Gomboți? sau Găluște cu prune?…tu cum le spui?

Buuuun, o rețetă mai tradițională aș spune eu deși își are originea în Ungaria se pare, sau chiar Austria. Eu fiind din Ardeal sigur că influențele maghiare/săsești iși spun cuvântul, din fericire. Și spun asta pentru că ști ce se spune prin zona mea? Că unguroaicele au în caietele lor rețete nemaipomenite de prăjituri! Iar eu pot să confirm asta cunoscând și experimentând tot felul de bunătăți.

O consider tradițională deoarece îmi amintește de copilărie.

Atunci când bunica, într-o zi călduroasă de vară se gândea ce să ne mai facă bun. Și daaaaaa, oo daaaa, gomboții erau destul de des aleși spre bucuria noastră. Mai ales că, ce știam noi pe atunci? Alergam împreună cu cea mai bună prietenă a mea spre hamacul din grădină iar în scurt timp, ca prin magie apărea ea, cu o farfurie imeeeensă de gomboți umpluți cu prune proaspete. Auzeam păsările și ne bucuram de gustul lor unic și de textura caldă și moale….a lăsat așa, o amprentă pentru totdeauna în sufletul meu.

Poate și tu simți la fel și de asta citești acum această rețetă 🙂
Aflându-ne în Săptămâna Mare în momentul în care scriu acest articol, am ales ca acești gomboți să nu conțină ouă sau lapte…totuși vor fi la fel de delicioși.

Cum faci să iți iasă cei mai buni și moi gomboți fără ou, la fel ca odinioară? Păăăăăăi, partea bună e că nu e așa mare filozofie, cred că oricine ar reuși…partea mai delicată este că acest proces cere o oarecare organizare și nu te aștepta să murdarești doar o farfurie și o cratiță așa că mai bine te gândești din timp pe cine rogi să spele vasele la final. :))

Dar merită, crede-mă! Mai ales dacă iubești cartofii sub orice formă, și mai ales dacă le vei devora așa calde, într-o ploaie de pesmet prăjit….mmmmmm!!!!!!!

Pentru o porție generoasă de gomboți cu prune cu care vei hrăni minim 6 oameni ai nevoie de:

– 800 gr. de cartofi
– 150 gr. de făină
– 100 gr. de griș
– 1 plic zahăr vanilat
– 2 lg. de zahăr (eu înlocuiesc cu aceeași cantitate de sirop de Agave care e un îndulcitor natural și varianta mai ”sănătoasă” a zahărului)
– 4-5 prune (depinde de mărimea lor)

Pentru ploaia de pesmet vei avea nevoie de:
– 500 gr. de pesmet
– 50-70 ml. de ulei
– 1 plic zahăr vanilat
– 50 gr. de zahăr (3 linguri)
– 1 linguriță rasă de scorțișoară

La treabă!!

1. Cartofii se spală bine și se pun la fiert. Observi că sunt gata când furculița îi pătrunde cu ușurință. Îi scurgi bine de apă și îi lași la răcit cam 30 de minute.
Îi cureți de coajă iar acum urmează partea amuzantă…..dar înainte de asta, te ocupi de pesmet.

2. Într-o tigaie pune uleiul la încins iar apoi adaugă pesmetul în ploaie. Amestecă în continuu cu o lingură de lemn iar focul să fie mic. Trebuie să fie ușor rumeniu când e gata și poti opri focul. Exact ca în pozele de mai jos:

pesmetul înainte de a fi prăjit
Pesmetul când e gata. După cum observi, și-a schimbat ușor culoarea.


Acum e momentul în care adaugi zahărul și zahărul vanilat. Amesteci până la integrare și gataaaa, dai la o parte și îl lași să aștepte.

3. Let’s have fun!! Acum zdrobești cartofii. Mie îmi place să fac asta cu mâna dar poți folosi la fel de bine și un robot de bucătărie. Ideea este ca acești cartofi să se transforme aproximativ într-o pastă.

așa arătau cartofii în cazul meu după ce i-am mărunțit, se puteau oarecum ”framânta”

Adaugi apoi restul ingredientelor în afară de ulei și omogenizezi. La final adaugi doar uleiul și vei obține un aluat care nu se va lipi de degete. Va fi ușor de manipulat, ai să vezi!

4. Taie prunele în jumătăți sau bucățele mai mici, în fucție de cât de mititele vrei să iasă găluștele, și presară un zahăr vanilat și o lingură de zahăr apoi amestecă bine.

5. Pune o oală mai înaltă cu apă la fiert. Poți arunca și câteva picături de ulei și puțină sare.

Până când apa dă în clocot, pregătești biluțele.

Sfat: pregătește puțin ulei într-un bol mic. Dacă îți vei umezi mâinile cu puțin ulei înainte de fiecare mingiuță îți va fi mult mai ușor!
Ți-am lăsat câteva poze ca să vezi cum am ”împachetat” eu biluțele 🙂


Le lași pe o planșetă iar când apa clocotește, pune gomboții unul câte unul la fiert însă ATENȚIE!!!… nu pe toți deodată. Doar câți încap pe fundul oalei.

Tic tac, tic tac, aștepți să fiarbă și vei ști că sunt aproape gata când încep să plutească. La fel ca în poză:

Îi mai lași așa cam vreo 2 minute să fiarbă după care îi scoți cu o spumieră chiar în pesmetul pregătit mai devreme.

6. Le tăvălești bine de tot prin pesmet după care le scoți într-un bol și pregătești numaidecât următoarea rundă de găluște gata de pus la fiert.


Sfat: nu lăsa gomboții prea mult la fiert, nu vrei să obții o zeamă de gomboți dezintegrați, ci niște biluțe frumos rotunde și pufoase. Crede-mă, eu am trecut prin asta și nu e deloc amuzant….am sfârșit prin a mânca niște minunate resturi de…găluște zdrențuite.

7. Și ultima etapă pentru a triumfa, NU ÎI DEVORA SINGUR/Ă!!!! MEREU cineva trebuie să fie prezent, ca să vă puteți bucura împreună de bunătățile copilăriei. 🙂


Poftă bună!!

P.S. Te aștept cu întrebări sau sugestii, și bineînțeles cu pozele găluștelor tale cu prune in comentarii!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: