Ce zici de un Crumble cu fructe roșii și mere?

Salut!

Ai încercat vreodată acest desert englezesc?

Indiferent de răspuns, e mai ușor de făcut decât crezi!!!

Hmmmmm……O combinație fierbinte de fructe roșii condimentate într-o ploaie de ”crumbles” bine rumeniți, îmbăiată în înghețată de vanilie…. dacă și ție ți se pare la fel de apetisant ca și mie atunci poți continua să citești, curând vei face și tu această bunătate perfectă atât în zilele friguroase de iarnă cât și în zilele călduroase de vară. 🙂

Nu vreau să intru în prea multe detalii legate de istoria acestei rețete dar cred că e interesant de știut că ar fi apărut în timpul celui de-al doilea război mondial din cauza raționalizării alimentelor. Practic, oamenii ăștia au fost destul de inventivi încât într-o epocă plină de neajunsuri, să  găsească o soluție atât de simplă pentru a se îndulci.

Deeeeeci, atentie! Am împărțit rețeta în două părți, sau mai bine spus în doi pași simpli. Pentru acest Crumble delicios vei avea nevoie de:

Partea 1:

 • 500 gr fructe roșii (dezghețate și lăsate la scurs)
 • 2 mere Golden decojite și tăiate în cubulețe mici (spun Golden pentru că mi se par potrivite fiind mai dulci dar merg orice mere ai prin casă)
 • 2 linguri de zahăr + 1 plic de zahăr vanilat
 • o jumătate de linguriță de ghimbir
 • o jumătate de linguriță de nucșoară
 • o linguriță de scorțișoară
 • puțină sare
 • puțin piper

Se amestecă toate ingredientele de mai sus împreună și se lasă la macerat cel puțin pentru două ore într-o sită, scurgând excesul de sirop dacă este cazul. Ca un mic secret, dacă ești ca mine și vrei să refolosești tot ce se poate, nu arunca siropul… se poate folosi ca și topping pentru pancakes, waffles sau înghețată. 🙂

Partea 2:

 • 200 gr făina
 • 100 gr unt de la frigider (cu cel puțin 82% grăsime)
 • 1 plic zahăr vanilat

Se pune făina într-un bol, se adaugă pliculețul de zahăr vanilat, iar untul scos de la frigider se taie in cubulețe mici, peste făină. Se poate utiliza un robot de bucătărie pentru a omogeniza compoziția dar sincer eu prefer să o fac la mână deoarece imi oferă o satisfacție extra, plus că aș spune eu, elimină stresul. 😉

La final, gândește-te la mare, plajă….și nu, nu glumesc. Compoziția trebuie să aibă o textură precum nisipul, la fel ca în poza de mai jos:

De aceea este important ca untul să fie rece când îl manipulăm.

Deci, până aici vei avea pe de o parte amestecul aromatizat de fructe plus amestecul nisipos de făină pe care îl vei da la frigider pentru 10 minute. Preîncălzește cuptorul la o temperatură de 200°C. Folosește o tavă cu diametrul de aproximativ 20 de centimetri, pe care o ungi cu unt.

Eu recomand o tavă de ceramică sau yena dar depinzând de posibilități, orice material compatibil la cuptor e ok. În cazul meu am folosit 3 forme de ceramică primite cadou de la niște prieteni pentru că mi s-au părut tare simpatice si am împarțit compoziția perfect.

Tapetezi doar fundul tăvii cu vreo 2-3 linguri din compoziția de făină, pune apoi amestecul de fructe roșii după care deasupra restul de compozișiei de făină. Va arăta așa:

Se dă la cuptor la o temperatură de 200 până e rumenă, și vei observa că fructele vor începe să clocotească…cu siguranță atunci e gata. 🙂

Scoți minunăția de la cuptor dar ai grijă, mirosul îmbietor te poate face să uiți să mai lași tava din mână așa că NEAPĂRAT folosește mănuși de bucătărie 😉

Cu o lingură porționează Crumble-ul fierbinte plus o porție zdravănă de înghețată! Și aici rămâne la alegerea ta dacă ai o slăbiciune pentru ciocolată, fistic, căpșuni, frișcă… dar preferata mea în acest caz rămâne clasica vanilie.

Recunosc, aspectul din farfurie nu este cel mai grozav dar crede-mă, nici nu va mai conta!! Pe cuvânt! Încearcă doar și îmi spui pe  urma. 🙂 yummy!!

Voila!

Poftă bună!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: